Een greensome is een variatie op de foursome. Op elke hole slaan beide spelers van een team met hun eigen bal af. Daarna moet één van beide ballen worden gekozen om mee verder te spelen.*1)
De speler wiens bal niet gekozen wordt neemt zijn bal op en doet de tweede slag. Strafslagen hebben geen invloed op de volgorde van spelen.
EXTRA EIS: van beide partners moet minimaal 7 x de bal vanaf de afslag gekozen worden.
De spelvorm is strokeplay. Op de scorekaart worden de bruto-scores genoteerd. Na afloop alle slagen optellen, daarna de playing handicap (= 0,4*hoogste hcp+0,6*laagste hcp) eraf trekken en de netto-score noteren. Voor een voorbeeldberekening van de playing handicap en afronding zie onderaan deze pagina.
De spelvorm is non qualifying. Er kan Maximum Score, Stableford of Strokeplay zonder maximum gespeeld worden. Kan ook als matchplay gespeeld worden.
*1) Dat mag ook een bal zijn die buiten de baan is geslagen of een bal die misschien in de baan niet gevonden zal worden.
Wat als je een bal kiest die uit de baan geslagen is?
Met bijtelling van een strafslag slaat de partner van de speler die de bal buiten de baan sloeg, een nieuwe bal. En op de plaats waar die speler had geslagen.
Wat als beide ballen buiten de baan geslagen zijn?
Er mag door één speler naar keuze een nieuwe bal geslagen worden uiteraard met één strafslag. Die nieuwe bal moet worden afgeslagen door de partner van de speler die de bal buiten de baan sloeg. En op de plaats waar die speler had afgeslagen.
Voorbeeld: Een team van een heer (slaat af op de gele tee) en een dame (slaat af op de rode tee) slaan beiden hun bal buiten de baan. Als de heer de nieuwe bal in het spel brengt moet hij dat doen vanaf de rode tee. En als de dame de nieuwe bal in het spel brengt moet zij dat doen vanaf de gele tee.
Provisionele bal:
Zodra de provisionele bal is opgegeven vervallen de slagen, strafslagen en volgorde van slaan met de provisionele bal.
Als beide afgeslagen ballen in de baan (maar buiten een hindernis) misschien niet gevonden kunnen worden, dan mogen de partners samen bepalen wie de provisionele bal speelt. Die provisionele bal moet dan worden gespeeld van de afslagplaats van de partner, dus de heer vanaf rood en de dame vanaf geel.
Als beide oorspronkelijke ballen worden gevonden mogen de partners kiezen met welke bal verder wordt gespeeld, en moet de provisionele bal worden opgegeven.
Als slechts één van beide oorspronkelijke ballen wordt gevonden dan moet met die bal verder worden gespeeld, en moet de provisionele bal worden opgegeven.
Als een geslagen bal (vanaf de afslagplaats of in de baan) misschien niet gevonden kan worden binnen de baan maar buiten een hindernis, of misschien buiten de baan is, dan moet een provisionele bal worden gespeeld door de partner vanaf de plaats waar de oorspronkelijke bal was geslagen.
Als de oorspronkelijk bal wordt gevonden moet die worden gespeeld door de speler die aan de beurt was om de oorspronkelijke bal te spelen, en moet de provisionele bal worden opgegeven.
Wat als de verkeerde speler slaat?
Slag vervalt: 2 strafslagen. Terugplaatsen en de juiste speler de slag laten doen.